

- 2 tatlı kaşığı hazır kahve
- Yarım su bardağı sıcak su
- 1.5 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı hazır süt kreması
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 adet orta boy portakalın kabuğunun rendesi
- 1 çay kaşığı tarçın
- 3 adet yumurta
- 3 adet yumurtanın sarısı
KARAMEL SOS İÇİN:
- 1 su bardağı toz şeker

3 adet yumurta sarısı ve 3 yumurta başka bir derin kaba aktarılıp 2 dakika kadar çırpılır.Hazırlanan kahveli karışım yumurtaların üzerine azar azar ilave edilip 2 dakika daha çırpılır.Elde edilen ayran kıvamındaki üzeri köpüklü karışım bir kenarda bekletilir.Karamel sosun hazırlanması için;toz şeker küçük bir teflon tavaya aktarılır.Tahta bir kaşıkla karıştırılarak,kısık ateşte,şekerin önce sulanıp sonra koyu kahverengi renk alması beklenir.Katılaşıp ağda kıvamına gelen karamel sos hemen ocaktan alınıp hiç bekletilmeden 6 adet cam keseye ya da karamel kaplarına paylaştırılır.Ya da fırına dayanıklı derin bir kaba aktarılır.Karamel sos çabuk donacağından,kapların her tarafına bulaşması için kaplar hızla çalkalanarak sos,kapların her tarafına iyice dağıtılır.Karamelin iyice donması için kaplar 5 dakika kadar bekletilir.
Önceden hazırlanmış olan kahveli karışım üzerlerine 1 santim boşluk bırakılarak kaplara paylaştırılır.Krem karameller kenarları yüksek bir fırın tepsisine dizilir.Kalıpların içine su kaçırılmadan tepsiye yarısına gelecek kadar sıcak su koyulur.10 dakika önceden 150 dereceye ve alt üst konumuna ayarlanmış fırında 90 dakika pişirilip çıkarılır.Bu pişirme yöntemine benmari usulü pişirme denir.
Pişen karameller suyun içinden alınıp iyice soğumaları için en az 6-7 saat ya da bir gece buzdolabında bekletilir.Servis yapılmadan 5 dakika önce karameller buzdolabından çıkarılıp hafifçe sallanarak ve bıçakla kenarları oynatılarak servis tabağına ters çevirilir.Servis tabağı kapların içinde kalan karamel sosla süslenerek servise sunulur.İstenirse üzerine badem,fıstık ve hindistancevizi eklenerek Servis yapılabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder